Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Che’yi hedef alan sözleri çoktan unutulurken, Che’nin Küba’ya ve dünya devrimci hareketine mirası konuşulmaya devam ediyor.
Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals ve Komünist Parti Merkez Komite Üyesi ve soL Portal yazarı Kemal Okuyan’ın konuşmacı olduğu “Che’nin Küba’ya Mirası” başlıklı bir panel düzenlendi.
Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen panele yoğun bir ilgi olurken, panelde ilk sözü Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals aldı. Che’nin devrimci mücadelesinin son durağı olan Bolivya’da geçirdiği zamana ve vurulduğu güne ilişkin anlatımda bulunan Casals, Che’nin doğrudan ABD emriyle infaz edildiğini dile getirdi. Che’nin naaşının 90’lı yıllarda nasıl bulunduğu ve Küba’ya getirildiğini aktaran Casals, Santa Clara’da, Che’nin büyük zaferinin üssü olan kentte yapılan anıttan söz ederken, Fidel’in bu meydana ilişkin “Onun naaşını buraya, hatta Ada’ya bile sığmaz” dediğini ifade etti.
Che’nin Türkiye’de bile karşı saldırlara uğradığını ve bunun nedenini iyi bildiklerini aktaran Casals, “Bunun karşısında çok güçlü bir sempati ve sevgi var. Binlerce insan destek telefonları açtı ve Che’ye olan sevgisini iletti” dedi.
Türkiye’deki bu sevgiyi gördükçe mutlu olduklarını belirten Casals, Che’nin Küba’da hayatın içinde olduğunu, örnek alınan bir önder olduğunu ve ilkokul öğrencilerinin “Che gibi olacağız” diyerek güne başladığını aktardı.
DEVRİMCİ BİREYLE MÜCADELE PRATİĞİ ARASINDA EN SAĞLIKLI İLİŞKİ…
Etkinlikte ikinci sözü alan Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan, Che’nin Türkiye’de siyasetin büyük kesiminin, samimiyetsiz de olsa sağın bile saygı gösterdiği bir isim olduğunu dile getirdi.
Türkiye solunun Che’yi kavrayışında bir hata yaptığını belirten Okuyan, Che’nin fetişleştirilmesi, romantik bir kahramana dönüştürülmesi konusunda solun bir şey yapmamasının hata olduğunu ifade etti.
Gençlik yıllarında sovyetik solda bile Che’ye ilişkin parçalı bir bakış olduğunu aktaran Okuyan, “Bir yandan büyük devrimci, bir yandan maceracı olduğu söylendi. Bu çok da doğru değildi. Her tarihsel figür, mücadele ettiği dönemin içinde değerlendirilmeli. Che enternasyonalisttir ama o bir Latin Amerika devrimcisidir. Dolayısıyla o coğrafyanın bütününe dair bir devrimci bakış maceracı değil, devrimci bir tutumdur” dedi.
Che’nin imajı ve karizmasıyla değil, devrimci bireyle mücadele pratiği arasında kurulan en sağlıklı ilişkiyi kuran isimlerden biri olmasıyla önemli olduğunu vurgulayan Okuyan, Che’nin kapitalizme nefretle örülü adelet anlayışının çok değerli bir miras olduğunu ifade etti.
Etkinlik soru cevap kısmının ardından sona erdi.
http://haber.sol.org.tr/toplum/chenin-kubaya-mirasi-che-hayatin-icinde-ornek-alinan-bir-lider-172552