Güney Amerika’daki sosyalist örgütler ve sendikalar, bölgedeki neoliberal hükümetleri grev dalgasıyla sarsıyor.
Arjantin, Şili, Kolombiya, Paraguay ve Peru’da, neo-liberal politikalara karşı protesto gösterilerinde, hükümetlerin eğitime daha fazla yatırım yapılmasını talebi yükseltiliyor.
Arjantin’de, Eğitim İşçileri Sendikası (UTE) ve Orta ve Yüksek Öğrenim Birliği, başkent Buenos Aires’te maaşlarda daha yüksek bir artış talep etmek için 24 saatlik bir grev çağrısı yaptı. Sendikalar, yerel hükümet tarafından yüzde 21.5 oranındaki artış önerisini reddetti ve taleplerini Başkan Mauricio Macri hükümetine sunmak için eyleme geçecek.
UTE Genel Sekreteri Eduardo Lopez, “Ülkedeki en düşük artışlardan biridir ve en zengin bölgede yaşanıyor” dedi. Arjantin’in enflasyon oranı Temmuz ayında yıllık yüzde 21,6 olurken, öğretmenler yüzde 35’lik bir artış talep ediyor.
Yürüyenler ayrıca, kaybolan aktivist Santiago Maldonado’nun canlı olarak iadesini talep ediyorlar.
ŞİLİ, KOLOMBİYA, PARAGUAY…
Şili’de ise , Orta Öğretim Öğrencilerinin Ulusal Koordinatörü, başkent Santiago’da ülkenin yeni Halk Eğitim Yasasını reddetmek ve belediyelerin işçilere olan borçlarını ödemesi için bir yürüyüş çağrısı yaptı.
Sendika sözcüsü yeni yasayı, hükümetin kamusal eğitimi yok etmeye dönük son hamlesi olarak niteledi.
Kolombiya’da, Santander Sanayi Üniversitesi’ndeki öğrenci topluluğu, Başkan Juan Manuel Santos hükümetinin 2018 yılında uygulamayı planladığı kesintileri reddetmek için büyük bir seferberlik düzenledi.
Bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki araştırma kesintilerine karşı düzenlenen protesto yürüyüşü, kuzeydoğudaki Bucaramanga şehrinde bulunan üniversite kampüsünün ana girişinde başladı.
Aynı sırada Peru’da, Genel İşçi ve İşçi Birliği Konfederasyonu, Peru yasaları yasama organına yakın herhangi bir protestoyu yasaklamasına rağmen, meclis yakınında bir yürüyüş düzenledi. Son iki aydır fon eksikliğine itiraz eden ülkenin öğretmenleri, Başkan Pedro Pablo Kuczynski hükümeti tarafından defalarca saldırıya uğradı. v
Paraguay’da da öğretmen birliği, Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na yürüyüşle birlikte Cuma gününe dek sürecek, ücret artışları talep eden bir grev düzenledi.
Paraguay Öğretmenler Federasyonu’ndan Silvio Piris, “yasalara uyma ve temel mesleki maaşın uygulanmasını” isteyeceklerini söyledi.
Öğretmenler Horacio Cartes hükümetinin 20 yılı aşkın süredir çalışmakta olan öğretmenler için kademeli olarak yüzde 8 maaş artışı önerisini reddetti. Daha kıdemli olanların sadece yüzde 5 zam alacağı öneriye karşılık, Paraguaylı eğitim emekçileri yüzde 32’lik bir artış istiyor.