Guatemala’da resmi rakamlara göre, son 10 yıl içerisinde 3 bin 670 kadının kayıp olduğu bildirildi ve bu kadınlardan 428’i hala bulunamadı.
2016’nın Mart ayında, 428 kadının hala bulunamaması nedeniyle, Guatemala’da kayıp kadınları aramak amacıyla özel bir kurul oluşturulmasını öngören bir yasa geçirilmişti. 1 yıl önce geçen bu yasa hala uygulamaya konulmadı.
Bakanlık ve kadın örgütleri hala Guatemala hükümetine sunacakları, kurulun pratikte işlemesini sağlayacak olan mekanizmaları açıklayan taslak üzerinde çalışıyorlar. Bakanlığın Kadın Çalışmaları oluşumunun başındaki isim Alejandra Gonzalez, arama gruplarının yapısının, üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu olduğunu belirtirken, bu konunun uzmanlarının polis memurları olduğu konusunda fikir birliğinde olduklarını ekledi.
Resmi rakamlara göre son 10 yıl içerisinde 3 bin 670 kadının kayıp olarak rapor edildiği ve bunlardan 428’ine hala ulaşılamadığı görülüyor. En çok etkilenen bölgelerin ise başkent Guatemala, Escuintla, Chimaltenango, Huehuetenango ve Suchitepequez olduğu kaydediliyor.
Özellikle yerli kadınlara yönelik olarak durmaksızın devam eden devlet şiddetinden bir türlü kurtulamayan Guatemala, ciddi seviyedeki cinsiyetçi şiddet krizinden muzdarip. Son yıllarda kadın cinayetlerinin yeniden artışa geçmesi sebebiyle, pek çok Orta Amerikalı kadın, artık yıllanmış olan vakalar için adaletin peşinde koşmaya ve mücadele etmeye devam ediyor.
Resmi rakamlara göre, 2008-2015 yılları arasında Guatemala’da 5 binin üzerinde kadının ve kız çocuğunun vahşice katledildiği ve kurbanların yarısından fazlasının henüz çocuk olduğu bildirildi.
2015’in Kasım ayında, 60 adet kadın örgütünden oluşan bir grup, 2012-2015 yılları arasında başkanlık yapan Otto Perez Molina yönetiminde kadın haklarının gitgite kötü bir hale gelmesini kınamıştı.
Guatemala’daki Birleşmiş Milletler Kadın Kuruluşu’na göre, günde en az iki kadın vahşice katlediliyor. Katillerin ceza almamasındaki ciddi artışın ise zaten yaygın olan kadın cinayetleri krizini iyice yükselttiği ve katilleri resmen teşvik ettiği vurgulanıyor.
Komşu ülkeleri El Salvador, Honduras ve Meksika ile birlikte Guatemala, dünyadaki en yüksek kadın cinayeti oranlarından birine sahip.