Küba heyeti tarihin en uzun soykırımını anlattı: Abluka
ABD ablukasına karşı ortak mücadeleyi güçlendirmek için Türkiye’yi ziyaret eden Küba heyeti, ekonomiden hukuka ablukanın çeşitli etkilerini anlattı.
Derneğimiz bugün İstanbul’da Kozyatağı Kültür Merkezi’nde “Tarihin En Uzun Soykırımı: Küba’da Abluka” başlıklı bir sempozyum düzenledi.
60 yıldan uzun süredir Küba halkını hedef alan insanlık suçu ABD ablukasının çeşitli yönleriyle ele alındığı sempozyumda Küba’da önemli çeşitli sorumluluklar üstelenen birbirinden değerli konuşmacılar söz aldı. TKP’nin daveti ile Türkiye’ye gelen Kübalı heyette yer alanlar şöyle:
Ayuban Gutiérrez Quintanilla-Havana Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, Rosabel Gamón Verde-Küba Cumhuriyeti Adalet Bakanı Birinci Yardımcısı,
Dilberto Manuel González García-Küba Genç Komünistler Birliği (UJC) İkinci Sekreteri,
Raúl Cardoso Cabrera-Küba Dünya Halklarıyla Dostluk Enstitüsü (ICAP) Temsilcisi,
Luis Morlote Rivas-Küba Komünist Partisi Merkez Komite İdeoloji Departmanı Üyesi, Halk İktidarı Ulusal Meclisi Milletvekili.
Küba’dan gelen heyet ablukanın etkilerini çeşitli yönleriyle anlattı. Sempozyuma katılanlar Küba halkının devrimi korumak için verdiği güçlüklerle dolu mücadele birinci ağızdan dinlendi.
Sempozyumun açılış konuşmasını JMKDD Başkanı Nahide Özkan yaptı. Ayrıca Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alejandro F. Diaz Palacios ve Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan da söz aldı.
Sempozyum sonuç bildirgesinin açıklanması ile sonlandı; sonuç bildirgesi şöyle:
SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ
José Martí Küba Dostluk Derneği tarafından 22 Eylül 2024 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Tarihin En Uzun Soykırımı: Küba’da Abluka” başlıklı sempozyumun sonuç bildirgesi aşağıdaki gibidir:
ABD Hükümeti’nin Küba’ya uyguladığı iktisadi, ticari, finansal ablukanın tarihi 60 yılı aşmış bulunmaktadır.
Abluka, ABD resmî belgelerinde Küba halkını açlıkla teslim almayı amaçladığı ifade edilen bir emperyalist saldırı aracıdır. Ablukanın amacı, Küba devriminin arkasındaki toplumsal desteği ortadan kaldırmak ve devrimi yıkmaktır.
Bugüne kadarki toplam maliyeti 1 trilyon 400 milyar doları aşmış olan abluka, ülkenin iktisadi ve toplumsal kalkınmasının önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir.
Trump döneminde uygulamaya sokulan 243 ilave yaptırım ve özellikle de Küba’nın keyfi ve uydurma “terörü destekleyen ülkeler listesi”ne alınması ablukanın etkilerini katbekat derinleştirmiştir.
Ablukanın ülkede yarattığı enerji krizi, Küba ekonomisinin sağlıklı işleyişini ve Küba halkının gündelik yaşantısını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır.
Abluka, ülkenin tarımsal üretimine ve gıda ithalatına büyük darbe vurmakta, Küba toplumu açlıkla terbiye edilmeye çalışılmaktadır.
Ablukanın eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamusal hizmetlerde yarattığı sorunlar nedeniyle Küba halkının insanca yaşam hakkı elinden alınmaktadır.
Abluka, Küba halkının eğitim, bilim, kültür, sanat, spor alanlarındaki muazzam potansiyelini hayata geçirmesine ket vuran en önemli faktördür.
Abluka, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarıyla 31 kez mahkûm edilmiş olan bir soykırım suçudur.
Üstelik ABD emperyalizmi, Küba’ya dayatılan abluka sonucunda ağırlaşan ekonomik güçlüklerin nedenlerini çarpıtarak Küba’da sosyalizmin “başarısızlığı” üzerine karalama kampanyaları yürütmekte; yalan ve çarpıtmalara dayalı basın ve sosyal medya kampanyalarına milyonlarca dolar akıtarak ülkede siyasi istikrarsızlık yaratmaya çalışmaktadır. Diğer yandan, Küba’nın ve Küba dostlarının medya ve sosyal medyadaki varlığına karşı koyu bir sansür politikası yürütülmektedir.
Abluka ve ona eşlik eden medya kampanyalarının amacı Küba’ya “insani yardım” amaçlı bir askeri müdahalenin önünü açmaktır.
Küba’nın Guantanamo ilinde, ABD tarafından yasadışı işgal altında tutulan topraklarda hala bir askeri üssün bulunduğu akılda tutulmalıdır; bu üssün varlığı, ablukanın amaçladığı yıldırma politikasına eşlik etmektedir.
Küba’yı istikrarsızlaştırmayı ve dış müdahalenin önünü açmayı hedefleyen abluka ve ona eşlik eden medya kampanyaları, Küba’nın egemenlik haklarına saldırıdır.
Bu kapsamda, sempozyumu düzenleyen José Martí Küba Dostluk Derneği,
- Küba’ya uygulanan iktisadi, ticari, finansal ablukayı bir soykırım suçu olarak lanetler ve kayıtsız şartsız sonlandırılmasını talep eder.
- Küba’nın keyfi ve uydurma “terörü destekleyen ülkeler listesi”ne eklenmesinin hiçbir meşru dayanağının bulunmadığını vurgular ve Küba’nın bu uydurma listeden derhal çıkartılması için çağrıda bulunur.
- Küba gerçeklerini sansürleyen ve çarpıtan medya kampanyalarına karşı duracağını ilan eder; başta iletişim uzmanları olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bu kasıtlı yalan ve karalamalarla mücadeleye davet eder.
- Küba’yı istikrarsızlaştırmayı ve ülkeye dönük askeri müdahaleyi hedefleyen her türlü girişimi tereddütsüz reddeder.
- Küba halkının kendi kaderini belirleme ve egemenlik haklarına kayıtsız şartsız saygı gösterilmesi gerektiği konusunda ısrar eder.
- Soykırım suçu niteliğindeki ablukanın Küba’nın ekonomisine ve toplumsal refahına dönük olumsuz etkilerini daha derinlemesine ele alınması ve daha geniş bir kamuoyuyla paylaşılabilmesi için başta akademisyenler olmak üzere tüm aydınları göreve davet eder.
- Küba’ya dönük ablukanın kaldırılmasına yönelik dayanışma faaliyetlerinin hem ideolojik mücadele hem de maddi alanda güçlendirilmesi için yeni araç ve kampanyaların planlanması doğrultusunda adım atar.
- Tüm halkımızı, kardeş Küba halkıyla dayanışmayı yükseltmeye davet eder.
22 Eylül 2024