Küba’nın Genetik Mühendislik ve Bioteknoloji Merkezi yeni ilaçlar geliştirmeye devam ediyor. Bunlardan birisi de diyabetik ayak ülseri tedavisinde kullanılan Heberprot-P isimli bir ilaç.
Diyabetik ayak denilen tablo diyabet hastalığının kontrol altına alınamadığı durumlarda ortaya çıkan, ayaklarda ülserlerle seyreden ve zamanla ilgili ayağın kesilmesini gerektirebilen (ampütasyon) ciddi bir sağlık sorunu.
Dünya’da her 20-30 saniyede bir, bir hastanın bu sorun nedeniyle ayağını kaybettiği; Türkiye’de ise diyabete bağlı olarak her yıl 12 bin ayak ampütasyonunun yapıldığı bildiriliyor.
Granma‘da yer alan habere göre Heberprot-B ilk kez deneysel amaçlı olarak 2007 yılında kullanılmıştı. Aradan geçen 10 yıl içinde 65 binden fazla Kübalı hastanın tedavisine yaradı.
İlaç ileri düzeydeki diyabetik ayak ülserlerinde uygulanıyor. Ampütasyon oranını %80 düzeyinde azaltıyor. Şu anda bu alandaki tek tedavi yöntemi olarak farklı ülkelerde kullanımda.
World Intellectual Property Organization 20 ülkenin deneyimlerine dayanarak Heberprot-B’yi altın madalyayla ödüllendirdi. Dünyada bu tedaviyle ayak ampütasyonu önlenmiş hasta sayısı 250 bini geçti. Daha öncesinde bu sorunun etkili herhangi bir tedavisi yoktu.
Küba Genetik Mühendislik ve Bioteknoloji Merkezi, Sağlık Bakanlığı ile birlikte, 11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Havana Riviera Oteli’nde konuyla ilgili uluslar arası bir kongre gerçekleştirdi. Kongreye 250’den fazla damar cerrahı katıldı.
İlker Belek
http://haber.sol.org.tr/dunya/kubadan-diyabetik-ayak-ulserine-karsi-ilac-196226