Şili’nin darbeyle devrilen sosyalist lideri Salvador Allende’nin torunu Pablo Sepulveda Allende, Norveç hükümetine ABD’nin eski dışişleri bakanı Henry Kissinger’ın tutuklanması yönünde çağrı yaptı.
Şili’de CIA destekli askeri darbeyi gerçekleştiren faşist diktatör Augusto Pinochet’nin ölümünün üzerinden 10 yıl geçti.
Şili’nin darbeyle devrilen sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’nin torunu İskandinav’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Norveçli yetkililere Pinochet diktasına desteği sebebiyle ABD’nin eski dışişleri bakanı Henry Kissinger’ın tutuklanması yönünde çağrı yaptı.
teleSUR‘da yer alan habere göre geçtiğimiz hafta da binlerce kişi Salvador Allende’nin torunu Pablo Sepulveda Allende’nin de çağrısıyla Oslo’daki Nobel Barış Forumu’nda ”barış konulu” bir konuşma yapan Kissinger’ın tutuklanması talebiyle bir protesto gösterisi düzenlemişti.
Henry Kissinger, dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Vietnam işgali ve Latin Amerika ülkelerine bir dizi müdahale gerçekleştirilmişti.
Kissinger’ın soykırım suçlusu olduğunu ve askeri darbelerde doğrudan sorumluluğu olduğunu hatırlatan torun Allende, Norveç hükümetine bir mektup yazarak Kissinger’ın uluslararası hukuka göre tutuklanması gerektiğini dile getirdi.
Kissinger’ın sicili vahşi kontr-gerilla stratejisi ve savaş suçlarıyla doluyken 1973’te Vietnamlı mevkiidaşı Le Duc Tho ile Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
Torun Allende, Norveç hükümetine yazdığı mektupta, Pinochet liderliğinde gerçekleştirilen darbe sonrasındaki 17 yıl boyunca CIA desteğiyle kentlere yuvalanan ajanların binlerce sosyalisti öldürdüğünü ve işkenceden geçirdiğini hatırlattı.
Kayıtlara göre askeri dikta döneminde 3,200 kişi kaybolurken 28,000 kişi de işkenceye maruz kaldı.
1970 ve 1980 yılları arasında Latin Amerika’da ABD destekli askeri diktatörlükler eliyle gerçekleştirilen ”Akbaba Operasyonu” kapsamında Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Paraguay ve Uruguay’da 50,000 kişinin ya öldürüldüğü ya da kaybolduğu biliniyor.
Torun Allende, Norveç’in Şili’deki terör rejiminden kaçan binlerce kişiye kapılarını açtığını hatırlatarak Kissinger’ın Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesinin anlaşılamaz olduğunu dile getirdi.
ABD merkezli RootsAction ve CodePink isimli savaş karşıtı kuruluşlar da Norveç hükümetine dilekçe yazarak Kissinger’ın işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanması yönünde çağrı yaptı.
Bu dilekçenin dün Oslo’da 6,700’ün üzerinde imza topladığı bilgisi verildi.