Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nin ev sahipliğinde Pazar günü gerçekleşen etkinlik Devrime Övgü belgeselinin gösterimiyle başladı. JMKDD Yönetim Kurulu üyesi Esin Saraçoğlu konuşmasına
Küba’nın dünyadaki ülkeler tasnifindeki sıra dışı yerine işaret ederek başladı. Ülkeler arasında birinci, ikinci, üçüncü dünya tasnifi yapıldığını hatırlatarak, ulusal gelir seviyeleri ile gelişmişlik seviyeleri arasında genelde paralellikler kurulduğunu belirtti. Ancak Küba’nın üçüncü dünya ülkesi seviyesinde bir ulusal gelirle birinci dünyada yakalanan insani gelişmişlik göstergelerine eriştiğini, işsizlik gibi başlıklarda birinci dünyayı geride bıraktığını anlattı.
Fidel’in adının hiç bir yere konmaması vasiyetine değinen konuşmacı, Kübalı bir aydının kaleminden şu ifadeleri aktardı:
“Senin adını taşıyan hiçbir okul, hastane ya da sokak bulunmayacak. Bir ülke senin anıtın olacak. İleri yürüyen bir ülke.”
Ardından Küba’nın olağanüstü gözüken başarılarının kapitalist dünyanın çözemediği ancak örgütlü bir akılla kolaylıkla çözülebilen insanlık meseleleri olduğu anlatıldı. Devrimden sonra 14-15 yaşındaki çocukların köylere gönderildiği okuma yazma seferberliği örneğini veren Saraçoğlu, seferberliğin suyu olmayan köylerde yabancı film altyazılarını okutma gibi ‘uçuk’ gibi gözüken iddialara dayandırıldığından söz etti. Ancak devrimin ertesi yıllarda köylere sinemayı da taşımasıyla bunun aslında iradeciliğin bir göstergesi haline geldiğine dikkat çekti.
Konuşmacı, devrimin gerçek zorluklarla da yüzleştiğine değinerek Özel Dönem’den söz etti. Dönemin travmatik niteliğine rağmen halkın örgütlü gücüyle başlatılan organik tarım faaliyetinin, Özel Dönem’den sonra dünyadaki ulusal ölçekte örgütlenen tek organik tarım programına dönüşmüş olmasının Küba sosyalizminin yaratıcılığına borçlu olduğunu anlattı. Devrimi ayakta tutanın önemli bir özelliğin Küba’da insanın kendi eyleminin sorumluluğuna dönük yaklaşımı olduğunu söyleyen Saraçoğlu, bunun aynı zamanda Nazi dönemiyle ilgili yürütülen önemli bir felsefi tartışma olduğunu hatırlattı. Konuyla ilgili Fidel’in hukuk fakültesine girişinin 60. yılında yaptığı konuşmada “devrim yenilirse bizim yüzümüzden olacak, ABD istediği için değil” sözlerini dileyicilerle paylaştı.
Mühendis Odası üyelerinin, sağlıkçıların ve öğrencilerin ilgi gösterdiği etkinlik soru-cevap bölümüyle tamamlandı.
http://haber.sol.org.tr/toplum/samsunda-fidelin-kubasi-etkinligi-178787